Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

På förhand känns det som en straffspark. Att fälla en hjort i ett hägn. Problemet visar sig bara vara att hänget är nästan hundra hektar stort, och hjortarna uppträder precis som i det fria. ­Välkommen på smygjakt i Johansdals vilthägn.

Som norrländsk allmogejägare är hjort ett exklusivt vilt, och när jag fick en inbjudan till att besöka Johansdals nybyggda vilthäng för att testa på smygjakt på hjort, var jag inte sen att tacka ja. Efter en bilresa till Stockholm, en flygresa till Kalmar och som avslutning en timme i hyrbil möter jag och min kollega och kameraman Anders upp Joakim Cahling i Ruda. Joakim är ansvarig för vilthägnet och för jakterna de arrangerar utanför hägnet med, och vi beger oss mot vår inkvartering. Det är mörkt ute, men för ovanlighetens skull är det vitt på marken här nere. När vi kommer åkande med bilen ser jag ett högt viltstängsel i billyktornas sken. Joakim öppnar grinden och åker in, och vi följer efter.

På väg in passerar vi en foderplats där jag ser ett stort antal mufflonfår, men även en hel del dovvilt. Snart kommer vi fram till en gård inne i hägnet. Joakim stänger av bilen, kliver ut och berättar att jag och min kollega ska bo i ett av husen inne i hägnet i natt. Spännande tänker jag för mig själv. Klockan är mycket och dagen har till stor del bestått av resande, så det blir en tidig kväll och vi somnar förväntansfulla och ovaggade.

Text: Johan Olsson
Foto: Anders Andersson