Sofia Olsson bor strax söder om Stockholm med sin hund Uno och särbo. Hon är utbildad sadelmakare med godkänd examen via Sadelmakeriskolan i Tärnsjö. Sofia besitter en kreativ ådra, vare sig det gäller matlagning, inredning, foto eller hantverk. Hennes plan är att satsa på det kreativa yrket som sadelmakare. Vi på Allt om Jakt & Vapen fick en pratstund med Sofia för att lära känna henne lite bättre.

Sofia är uppväxt i en familj och släkt där ingen tidigare har jagat, trots föräldrar som är uppväxta på den norrländska och småländska landsbygden. Det är hennes intresse för djur och natur sedan barnsben som banat vägen in i jakten.

Hon ville egentligen ta jägarexamen redan under gymnasietiden då det erbjöds jägarexamen som kvällskurs på det naturbruksgymnasiet hon då gick på. Varför det aldrig blev av det kommer hon faktiskt inte ihåg.

När det inte finns någon i sin närhet som jagar så är det inte alltid så lätt att komma i kontakt med jakt, med allt vad det innebär. Det är inte bara själva skjutsekvensen utan om allt vad jakt innebär.

– Jag tror att vi jägare är ganska överens om att själva skottet är en ganska liten del i det hela.

Det var först när Sofia flyttade till Tärnsjö och påbörjade sin sadelmakeriutbildning hon kom i kontakt med jakten lite mer och det är även där hon jagar idag.

Hon skulle fylla 35 år och hennes familj frågade henne vad hon önskade mig i present.

– Jägarexamen och absolut ingenting annat, blev mitt svar. Jag kom med på en kurs via Studiefrämjandet som skulle hålla på under våren och i mitten på juni 2017 var alla prov avlagda och godkända. Elva timmar senare sköt jag mitt första vilt, en liten gylta. Det är ett minne jag verkligen kommer bära med mig för resten av mitt liv och jag är oerhört tacksam för mina vänner som såg till att jag fick möjligheten till det.

Innan hennes avklarade examen hade hon varit med ut på några få klövviltsjakter i Sörmland och älgjakt i Tärnsjö. Hon känner en enorm tacksamhet även för de tillfällena.

I väntan på skymningen. Oftast lite som naturens egna tv.

Mellan Gällivare och Paris

Innan Sofia tog steget in i jakten så var hennes stora fritidsintressen hästar och hundar, där det sistnämnda fortfarande är en väldigt stor del av hennes liv.

– I andras ögon är jag nog en riktigt hundnörd och jag kan väl hålla med dem.

Sofia är inte bara utbildad sadelmakare utan också utbildad hästskötare. Något hon jobbat som under en period. Hästar och ridsporten ligger henne fortfarande väldigt varmt och hjärtat, även om hon idag inte är aktiv. Hundar är det som har tagit den största delen av hennes fritid innan jakten gjorde intåg i hennes liv, men det är två saker som lätt går att kombinera även om hon inte har hundar av jakthundsras.

– Jag har tävlat inom bruks (spår och sök), lydnad, utställning och viltspår med mina staffordshire bull terrier sen 2002, men har varit aktiv hundägare sedan 1995.

Hon har rest mellan Gällivare och Paris på olika tävlingar och däremellan har hon tillsammans med sina hundar fått uppleva massa roligt. Hon brinner verkligen för hundträning och tycker det är fantastiskt kul och för varje individ hon träffar på så lär hon sig något nytt.

– Alla de där timmarna av inlärning, träning och kommunikationen funkar i princip ljudlöst ger en magisk upplevelse och tillfredställelse.

Jakten för Sofia är både total avkoppling, ett konstant lärande och utvecklande, men också lite ”back to basic”. För det är ju så, vi har ju jagat genom alla tider och Sofia menar att det har varit en av de mest naturliga sakerna som för att överleva. Hon säger till mig att hon har full respekt för dem som inte vill gå ut och nedlägga ett djur, men då önskar hon samma respekt tillbaka.

Hon upplever att människor i sin närhet, som inte delar hennes intresse för jakten, ändå är rätt så nyfikna. De är ofta intresserade och lite smått ”imponerade” över all tid som många av oss jägare lägger ner, dag som natt, och att vi faktiskt klarar av att ta ”det där” beslutet att trycka av.

– Det är ju många gånger som ”det där” beslutet att trycka av inte blir av på grund av fel vind, fel djur eller andra orsaker. Det är bland annat sådana saker som människor som inte jagar inte tänker på, något som jag brukar upplysa dem om.

Mitt första vilt jag sköt senare på kvällen efter min avklarade jägarexamen. En liten gylta.

Favoritjakter

Av de olika jaktformer Sofia har hunnit testat på hittills så värderar hon pyrschjakten högt, likaså fågeljakten på Gotland. Pyrschjakten på grund av att det bara är mellan henne och djuret. Hon menar att det kräver en hel del av henne själv som jägare.

– Sjöfågeljakten som jag några gånger per år försöker hinna med är också en fantastisk upplevelse. Att sitta där i sitt vadarställ, i havet runt Gotland och se hur allt vaknar till liv under tiden solen stiger i horisonten, det är magiskt!

Det är en jaktform som verkligen kräver att man är med för det går fort och att beräkna avstånd ut över havet eller rakt upp i luften. Det är inte lätt alla gånger.

En annan jakt hon haft den stora äran att testa på är säljakt. En jaktform som hon beskriver som speciell och fantastiskt på samma gång. Att få se dessa nyfikna rovdjur på nära håll fascinerar henne.

– Jag hade turen att lyckas skjuta tre sälar som jag nu har berett, och som jag senare ska göra något snyggt av, för det är verkligen helt fantastiska skinn.

Vem vet, det kanske blir ett vapenfodral eller en vapenrem av skinnen. För som sagt, Sofia har den där kreativa ådran och öga för detaljer.

Under vår pratstund nämner Sofia att hon tycker att Sverige är ett fantastiskt vackert land och hon hoppas att på samma sätt som hundarna har tagit henne till olika platser runt om i världen för möten som med människor som blivit vänner för livet, så hoppas och tror hon att jakten kan göra detsamma.

– Jag är väldigt tacksam över de människor jag har träffat på som genuint vill dela med sig av sin kunskap och olika erfarenheter, som orkar med alla frågor och funderingar som blir. Det gäller ju att hitta sina mentorer och hålla hårt i dem, för det är så man lär sig allra bäst!

Sofia är vårt senaste tillskott bland våra ambassadörer och vi är övertygade om att det kommer att bli en rolig resa tillsammans. Det märks att hon är villig att lära, tar etik och moral på stort allvar och framför allt har ett ödmjukt synsätt på jakten med allt vad det innebär.

– Jag kanske inte har flest jaktdagar i min kalender, men med mitt stora intresse för jakten och vad den kan ge mig i form av både upplevelser, vänner, mat till mig, familjen och hundarna, minnen på väggarna och hantverk i mina händer så kommer jag fortsätta med det tills den dagen jag säger tack och adjö. Jakten är en livsstil och ett konstant lärande vilket gör den svår att tröttna på eller vara utan.

Sofia Olsson

Bor: Söder om Stockholm.
Yrke: Utbildad sadelmakare.
Familj: Särbo och hunden Uno.
Instagram: Sofo_jaktoliv

Text: Tony Hansson
Foto: Privat