Att ha ett brinnande intresse för jakt när man är tio år är inget ovanligt. Men att även ha en komplett jägarexamen vid den åldern är mer ovanligt. Levi är en kille som verkligen brinner för jakten och som stolt kan visa upp sitt jägarbevis för sin omgivning.

Levis intresse börjar egentligen på fotbollsplanen genom precisionsskott på träningarna som senare leder vidare till precisionsskott med pappas bössor. Som sjuåring följer Levi med pappa på pyrschjakt på rådjur. En spännande jakt för en liten pojke med ansmygning och alla ingredienser, där pappa till slut fäller ett rådjur på 20 meters håll. Från den dagen vill Levi följa med ut på flera jakter.

I våras fick Levi veta att det inte ligger ­någon åldersgräns för att ta jägarexamen. Och med den vetskapen bestämmer sig Levi för att ta sig an den tjocka ”Jägar­skolan” på 540 sidor. Levis föräldrar kommer överens med läraren i skolan om att Levi får läsa ”Jägarskolan” på lektionstid, medan de ­övriga eleverna läser annan litteratur. Levi läser sju sidor om dagen och lagom till sommar­lovet är boken utläst och det är dags för instuderingsfrågorna.

Vid första provtillfället så blir resultatet 58 rätt, två fel från godkänt prov. Levi laddar om och bokar in en ny tid för teoriprov. Den här gången får Levi nästan alla rätt. Det blir en stor fest och en fantastiskt lättnad för Levi som jobbat i månader inför sitt mål.

Under sommaren skjuter Levi några ler­duvor då och då, men bara med ett hagel­skott åt gången. Planen är att gå på dubbel­skott när provet började närma sig. Direkt efter teoriprovet får Levi reda på att det finns en chans att göra hagelprovet bara några dagar senare. Levis ständige coach och ­pappa, ser till att de får många träningstillfälle inför uppskjutningen. Levi klarar hagelprovet med bravur, av en handfull provtagare var det bara Levi som klarar alla moment utan omtag.

Löpande älg

Levis pappa har förberett hans 6,5×55 ­genom att montera bort bakkappan och montera en mynningsbroms. Med en ­reducerad vikt tar nu skyttet ett kliv framåt och det är dags att testa på den löpande älgen. Det visar sig vara svårare än vad de trott, ärligt talat var det inte många skott som satt där de skulle. Pappa Joel förstår med en enkel matematik, att med det här resultaten kommer det att kosta skjortan och ta väldigt lång tid. Levi får därmed i uppgift att klickträna 100 klick om dagen i tre dagar fram till nästa skjuttillfälle. Både klickträningen och skyttet på löpande älg ger resultat och det är dags för uppskjutning.

Dags för uppskjutning

Säkerhetsprovet och precisionsproven går bra. Pappa Joel är nervös, men håller tyst, när Levi väljer att köra stående skytte på precisionsprovets andra del. Det går hur bra som helst och Levi kan hämta andan inför eldprovet.

Kötiden är lång, skymningen närmar sig och det är dags för Levi att försöka skjuta upp på älgen. Först träffar ­kulorna för högt, och inget liknar de serier Levi skjutit tre dagar tidigare. Levi samlar sig och får in en godkänd serie och sedan en till. Skymningen är ett faktum och banan stänger strax. Bara en serie kvar, den nionde och sista. Levi sätter den sista serien och lyckan är total!

Jaktliga framtidsdrömmar

Levi har planen klar, 15-årsdagens morgon ska firas med kronhjortsjakt tillsammans med pappa och en tårta i ett jakttorn. Efter nian hägrar Ryssbys jaktgymnasium med natur­vetenskaplig behörighet samt extra­kurser i jakt och skogsbruk.
Vi önskar Levi lycka till med framtida jakt­er och hoppas att vi kan träffas i fram­tiden och få jaga tillsammans!

Fakta

Levi, 10 år från Skåne.
Familj: Lillebror, storasyster, mamma och pappa.
Favoriträtt: Viltkött. Levi har flera gånger smugglat med sig viltkött till skolan där han brukar bjuda kompisarna i matsalen.
Andra intressen: Hästhoppning och fiske.

Text: Katharina Olsson
Foto: Privat