Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Läs alla delar av Knivskolan här ->

Att känna inspiration och motivation är två viktiga saker när det kommer till att skapa. Om man inte är i den sinnesstämningen är det bättre att slöjda någon annandag. Att göra en kniv behöver inte gå fort, då tycker jag att det är bättre att gå varsamt fram och faktiskt njuta med det man håller på med.

I stunden när kniven sitter i limtvingen funderar man, ”hur i hela friden ska denna klump kunna bli något fint och användarvänligt”. Men bara lugn. Sakta men säkert kommer du att se ditt alster växa fram och du kan stolt klappa dig själv på axeln.

Nu när ritningen är klar klipper jag ut den och för över den på de material jag ska använda i skaftet. Jag sågar till längden på de olika materialen. Skaftets rygg- och buklinjer sågas ut först när skaftet är limmat. Anledningen till det är för att de olika delarna kan glida någon millimeter om inte passformen är helt hundra vid urtaget för tången. Har man då sågat ut skaftets konturer innan limning finns det risk att skaftets inlägg ”tandar”. De går helt enkelt ur formen på skaftet. Så först limma, sedan såga ut formen.

Material

Epoxy slow cure 128 gram: 225 kronor (mixfishing.se).
Nålfilar 12-pack: 129 kronor (mixfishing.se).
Slippapper: Kan köpas på byggvaruhus.
Skruvtving: ca 80 kronor.
Kulledat skruvsstycke: 239 kronor.
Halvmask: 300 kronor.

Text & foto: Tony Hansson