Detta är premiuminnehåll!
Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.
+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.
Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.
Läs alla delar av knivskolan här ->
Nu börjar arbetet med lädret. En detalj i knivmakeriet som krävs för att skydda kniven som du gjort. Jag försöker oftast i möjligaste mån göra knivslidan så att den harmonierar med skaftet i både färg och mönster. Det skapar en snygg helhet av hela alstret.
Lädret jag brukar använda när jag gör en knivslida är rårandsläder. Det är ett läder som inte är genomgarvat. Det finns alltså en ”rå” rand i mitten av lädret. När lädret blötläggs är det ganska enkelt att forma och det behåller sin form bra. Rårandslädret är normalt cirka 2,2 millimeter tjockt och det krymper en aning under torkningstiden.
Jag har börjat använda en träholk när jag gör mina slidor. Det är en holk som jag bygger in i knivslidan där bladet ligger i. Jag tycker att läderarbetet blir snyggare när jag använder en innerholk av trä. Då formar sig lädret efter holken och det riskerar inte att det blir ”gropar” eller andra ojämnheter i lädrets form. Dessutom tror jag att det minskar risken att knivspetsen sticker hål i lädret efter flitigt användande eller ovarsam hantering.
Det finns lite olika tillvägagångssätt att göra en träholk på. Här nedan beskriver jag hur jag gör.
Text & foto: Tony Hansson