Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som reportage.

Viktor Byström är en ung kille från Ramsele med en duktig finskspets i sina ägor. Han har bjudit in oss på klassisk trädskällarjakt. Det kommer visa sig att Viterlidens Risto inte ska göra oss besvikna. Han bjuder på en träd­skällarjakt i ett galet högt tempo med spännande situationer och jaktlycka.

Viktor möter upp oss utanför det hotellet där vi har spenderat natten. Ett stadigt handtag och en finurlig blick med en hel del bus, avslöjar att jag känner på mig att vi kommer få en härlig dag. Viktor berättar om dagens plan och jag gillar allt jag hör. Trädskällarjakt är en jaktform jag verkligen gillar. Spänningen när hunden står och skäller nedanför fågeln och när man ska så osynligt som möjligt smyga fram så man får ett bra läge, samtidigt som pulsen hamrar i halsen och andningen sitter högt upp i bröstet, det är trädskällarjakt när den är som bäst.

– Jag kan åka först och visa vägen så åker ni efter? säger Viktor samtidigt som han öppnar dörren till sin bil och sätter sig bakom ratten.

Vi åker inte alls så långt, men efter en kort bit blir vi lite besvikna när vi ser att vi inte är ensamma som vi hade hoppats på. Vi möter en tankbil som precis har tankat upp en skogsmaskin som skall fortsätta sitt arbete.

Text: Katharina Olsson
Foto: Anders Andersson