Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Det här reportaget finns även på film!

Den stora galten kommer i full fart över fältet med Harry hack i häl. ­Plötsligt viker den av och bjuder på några sekunders skottchans innan den försvinner in i skogen. Följ med till Uppland på en händelserik drevjakt i familjärt format.

Stora välordnade jakter i all ära. Men det är något speciellt med att få ­hoppa in, och för en dag få vara med i en liten grupp jägare, där alla känner varandra väl. Det är ofta fritt från konflikter och missförstånd, oftast är det inte så många begränsningar när det gäller avskjutning och framför allt blir jakten som regel både spännande och effektiv.

Idag har jag blivit bjuden på jakt hem till Emelie Eriksson med familj. Emelies man Erik är hundförare, och pappa Torbjörn Nilsson och systern Josefine Nilsson är passkyttar. Med mig som jaktsällskap har jag min vän och kollega Tony Hansson, så vi är totalt sex jägare. Viktigaste uppgiften har dock Emelies och Eriks jämthund Gråskallets Harry som ska få viltet på fötter.

Text & foto: Johan Olsson