Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Den 26 april 1986 ­havererade kärnkrafts­reaktorn i Tjernobyl, Ukraina. Vindarna förde med sig det radio­aktiva nedfallet ut över ­Europa, för vår del drabbades området kring ­Gävle allra värst. Att detta fort­farande ­efter 35 år skulle påverka svensk vilt­förvaltning var det nog inte många som kunde ­tänka sig.

Jag träffar Erik Bertilsson på en vändplan längs riksväg 56, strax söder om Färnebofjärdens nationalpark. Vildsvin står på agendan och Erik kommer gå med sin unga karelartik Sika, eller Flora som hon heter i stamtavlan, efter Johnny Åhlstrands uppfödning. Johnny själv är också med idag och har med sina hundar Ringa och Britta. Dagens ensemble består, förutom undertecknad, av ett fåtal jägare som är väl kända på marken. Någon avancerad genomgång behövs inte, alla vet var de ska och vad som gäller. Erik berättar att vi kommer göra ett försök nere mot byn först för att sedan flytta upp mer på skogen, han och Johnny pratar snabbt ihop sig om såten innan vi ger oss av.

– Då tar jag nog Britta nu eftersom vi kommer vara ganska nära 56:an, hon söker inte ut lika långt, säger Johnny.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Johan Olsson