Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Rätt använd är jaktradion ett otroligt bra hjälpmedel vid jakten. Det under­lättar i många situationer i och med att det är en direkt­kommunikation, jaktkamraterna är ett knapptryck bort bara. Det förenklar jakten, är bra för säkerheten och den når ut till alla så länge man befinner sig inom räckhåll för signalen.

Som med allt annat så går utvecklingen framåt. När jag följde med på älgjakt som liten grabb fick jag bära jaktradion medan pappa bar bössan. Skillnaden på bördan var nog hårfin då jaktradios var rätt klumpiga på den tiden. Men de fyllde funktionen lika bra då som de gör idag, en direktkommunikation med de andra i jaktlaget.

I dagsläget är radioapparaterna mycket mindre, vissa har sms- och GPS-funktioner, Bluetooth och mycket mer. Antenner kan bytas ut och det finns en uppsjö av andra tillbehör att köpa till. Det är helt enkelt mer teknik insprängt i apparaterna idag. För att då få ut max av sin jaktradio så behöver man kunna behärska att ställa in alla dessa tekniska funktioner. Men trots alla dessa funktioner tror jag att de flesta av oss jägare inte vill krångla till det allt för mycket, jag upplever att de flesta använder jaktradion med fabriks­inställningarna. Det är också utifrån det utgångsläget vi har genomfört testet. Som sagt finns det längre skogsantenner att köpa till, men vi har valt att testa dem med den medföljande kortare antennen.

Produkter vi har testat:

  • Burrel Pro 155XT
  • Genzo Royal 155XTM
  • Hunter E-light 140/155MHz analog/digital
  • Hunter F3 140/155MHz
  • Icom Prohunt Basic 2
  • Icom Prohunt D52 Digital/analog
  • Lafayette DC-155 Smart Jaktpaket Bluetooth
  • Zodiac Waterproof Digital 155 MHz

Text: Tony Hansson
Foto: Johan Olsson