Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Klassisk med tidlöst designtänk

Anschütz associeras av de flesta med kantantända patroner och tävlande inom både skidskytte och olympiska grenar. Det är först på senare år man vänt intresset i någon större utsträckning mot jaktsegmentets större kalibrar och 1782 är resultatet av detta. Man har minst sagt gått den klassiska vägen med ett tidlöst designtänk där allt som syns är valnöt och blånerat stål.

Om du frågar någon som inte jagar hur en jaktbössa ser ut så är svaret förmodligen ganska precis vad du ser på bilderna här. Den ser ut som själva sinnebilden av vad en klassisk jaktbössa är, en enkel kombination av trä och stål. Inte prålig, graverad och utsmyckad utan på ytan enkel och robust. Tittar man djupare så blir historien mer intressant och avslöjar en genomtänkt mekanik som känns mer inspirerande än vid första anblick.

Det första som slår mig när jag plockar upp den ur medföljande hardcase är vikten. En kompakt känsla med balanspunkten väl avvägd, men de 3,6 kilona gör sig ändå påminda trots att pipan inte är tilltagen varken i profil eller längd. Nästa distinkta intryck är hur utmärkt både slutstycksgång och trycke känns. Den lämnar definitivt ett gott första intryck både i klassisk estetik och mekanik.

Text & foto: Robert Purvins