Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

När Beretta först lanserade sin nya rakrepeter BRX1 så vändes många blickar åt deras håll och intresset kring den nya bössan var enormt. Förbeställningslistorna var långa och fortsättningen visade sig bli än mer turbulent.

Innan några exemplar av BRX1 nådde ut till kunder runt om i landet så blev modellen återkallad på grund av ett designfel rörande säkerheten vid byte av sida för slutstyckshandtaget, något som Allt om Jakt & Vapen skrev om i mitten av december 2021. BRX1 har nu tagit en svängom på Berettas R&D avdelning för en uppdaterad design som ska säkerställa funktion utan möjlighet till problem med säkerheten.

Beretta är minst sagt vad man kan kalla ett hushållsnamn i vapensammanhang med flera århundraden lång historia av främst hagelvapen men även pistoler och ett par halv­automatiska gevär. Efter en tid av hemlighetsmakeri och rykten så visade sig att den stora nyheten som viskades om inte var en mindre uppgradering av en hagelbock – Beretta väljer istället att ta klivet från den bekanta vardagen och släpper sitt första kulgevär för jaktmarknaden. Man väljer dessutom att gå direkt till ett av de mer avancerade segmenten – rakrepeter med pipbytesfunktion snarare än en traditionell repeter.

Text & foto: Robert Purvins