Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Jaktsäsongen är redan i full gång och förhoppningsvis har du hunnit med några rundor till skjutbanan med studsaren i sommar. Något vi dock sällan tänker på är att träna på att ta stöd. Allt om Jakt & Vapen ger några enkla tips på hur du kan öka tryggheten i ditt jaktskytte.

Bröstkorgen på en fullvuxen hanräv (under skinnet) är inte mer än 15 centimeter hög utvändigt på högsta ­stället, invändigt får man krympa det ­måttet ytterligare cirka tre till fem centi­meter. På en tik eller en ungräv är träffområdet ännu mindre. Det klassiska ”snus­dosemåttet” om cirka sju, åtta centimeter ger därför en bra fingervisning om hur bra du bör kunna hålla ihop skotten på ett givet avstånd för att känna dig trygg med att du får räven. Ut till vilket avstånd du klarar att hålla den precisionen beror förstås till viss del på utrustningen, men även din egen förmåga. Det som troligen spelar störst roll under jakt är dock hur bra stöd du lyckas få för vapnet.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Johan Olsson