Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

En snabbskjutande takedown!

Även om detta vapen i mina händer inte är det bästa precisionsvapnet så är det ett optimalt ­vapen för många jägare. Inte minst för hund­förare som kan behöva avlossa snabba skott och som uppskattar ett pålitligt och stryktåligt system.

Många tror att Winchester är upphovsmannen bakom bygelrepetern men det är inte korrekt. Det allra första patentet på en bygel tilldelades ”The Volition Repeating Arms Company” cirka 1848. Denna skapelse var revolutionerande i sin konstruktion men mycket komplicerad och dyr att tillverka. På grund av ekonomiska svårigheter välkomnades nya investerare – däribland Winchester. Så småningom upplöstes bolaget och Winchester startade en egen fabrik i ”New Haven”. Med hjälp av konstruktören Benjamin T. Henry vidareutvecklades den tidigare komplicerade bössan till ett modernare vapen som kunde tillverkas till en överkomlig kostnad. Resultatet blev en enorm succé och döptes 1860 efter Henry till – ”The Henry Rifle”.