Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

CZ har kommit med ett nytt uppdaterat fin­kalibrigt pipbytessystem, CZ457. Brister som fanns på tidigare modeller har åtgärdats, bland annat bättre trycke, mer lättmanövrerad säkring, snyggare och bättre kolv, lägre öppningsvinkel på slutstycket, ny ytbehandling på stålet samt en modernare slutstyckesspärr.

CZ har länge haft en befäst plats hos den svenska jägarkåren, kanske speciellt bland småviltsjägarna med de finkalibriga vapnen. Många ripor har fallit för vapen ur 452, 453 och 455 serierna, för att inte tala om tjäderfågel och annat småvilt för dom lite kraftigare vapnen i .22 Hornet och .222Rem. Vapnen har uppskattats mycket för att vara robusta och prisvärda om än kanske lite grovt tillyxade. 2018 lanserade CZ sitt nya finkalibriga pipbytessystem 457. Som vanligt med nyheter så tar det ett tag innan leveranserna flyter på, men nu har den funnits här ett tag. Vi har testat en 457 Varmint som har lackerad träkolv och tung pipa. Redan vid uppackning så känner man att CZ till stor del tagit åt sig av den kritik som föregångaren 455 har fått under åren. Många brister i konstruktionen har åtgärdats tillsammans med att modellen fått ett rejält ansiktslyft estetiskt. Frågan är om den kommer att prestera?

Text och foto: Jon Persson, JP Vapen AB