Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

På en marknad där trenden går mot modernare material och anpassningsbar ergonomi personifierar Tyska Heym i stort vad man tänker sig med en traditionell europeisk studsare. Valnöt och blånerat så långt ögat når och en klassisk engelsk stockning är vad vi hittar på detta exemplar av deras SR21 cylinderrepeter.

SR21 Classic som jag har i mina händer är Heyms basmodell och redan där finns hantverket tydligt närvarande. Högklassig finish på alla metalldelar med mekanismen väl inpassad till kolven som i sin enkelhet ger en trevlig helhet. Det är först när man ögnar igenom deras katalog man förstår hur många alternativ de erbjuder, i stort sett allting som hör till går att välja efter egen preferens i olika prisklasser.

Det genomgående temat är just hantverk där varje del är byggt in-house av egna vapen­smeder med gott om erfarenhet bakom sig. Att allting görs under samma tak ger möjligheter att hålla en hög övergripande kvalité och att inpassningen sker individuellt för varje vapen som lämnar fabriken. Samtidigt som den noggranna inpassningen gör att varje bössa känns välgjord och som ett riktigt hantverk så blir det till viss del svårare för användaren med byte av till exempel ett slutstycke som kräver inpassning från Heym eftersom alla delar är individer.

Text & foto: Robert Purvins