Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Långhållsskytte och jakt är både närbesläktade och väldigt långt ifrån varandra på samma gång. Normala skjutavstånd under svensk jakt handlar, med toppfågeljakten som undantag, om relativt korta avstånd inte långt ifrån inskjutningen. Men i grunderna kring skytte och utrustning finns det däremot lärdomar att dra åt båda håll. Längre avstånd och mindre träffytor ställer högre krav på utrustningen och här kommer jag presentera mitt senaste custombygge för långhållsskytte och vad som går att ta med sig till jakten, då med extra fokus mot just toppfågeljakten.

Ett av de första och mest centrala valen som görs tidigt i processen är kaliberval. Kravspecifikationen sammanfaller väl mellan långhållsskyttet och toppfågeljakten; hög egen precision, låg rekyl, bra ballistik i hänseendet vindavdrift och kulbana samt ett kulval som inte är expanderande för att minimera köttförstöring. Hastigheten är inte heller oviktig för att balansera ballistiska fördelar på längre håll med att inte slå sönder onödigt mycket på närmare håll. Som gjort för en sex milli­meters kaliber och BR-familjen är vad som direkt dyker upp i mitt huvud.

Hela 6BR-familjen med diverse wildcats är kända för att både skjuta väl och att vara förlåtande under laddutvecklingen. Det är helt enkelt svårt att misslyckas med att få ihop en välskjutande laddning förutsatt att man använder komponenter av hög kvalité, lite mer om just det längre fram.

Text & foto: Robert Purvins