Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Jag har valt att prova ett av värdens vanligaste gevär, som är tillverkat under ca 50 år i otaliga versioner. En begagnad Remington 700 XCR i den för Sverige ovanliga kaliber 270 WSM.

270 Winchester Short Magnum 6,9 x 53 är en kaliber som är ovanlig i Sverige, men vanligare i USA. Den är så pass vanlig att Norma tillverkar jaktmatch i denna kaliber. Remington 700 XCR kom någon gång kring 2005 och den finns i flera olika kalibrar.

En 270 WSM är tänkt att ge magnumprestanda i en kort mekanism. Kalibern lanserades 2002. Trots att det är en magnumpatron så har den inget ”magnumbälte”. Prestandan är ganska imponerande, en 110g kula går att skicka iväg i ca 1100 m/sek och en 140g kula i ca 1000m/sek. Det gör att 270 WSM är bland de mest flackskjutande fabrikspatronerna som finns i klass ett. Jag skulle tro att det är en patron för någon som vill ha något extra, och som är lite ovanlig här hemma i Sverige.

Text och foto: Ulf Losung