Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

En av Sakos premiummodeller är Sako 85 Grizzly som är en del i ”björnfamiljen” tillsammans med bland andra Brown Bear och ­Kodiak. På ytan är detta ett vackert vapen men det är under skalet den verkligen imponerar.

I detta test har vi tagit oss en ordentlig titt på Sako 85 Grizzly och det råder inga tvivel om att detta är ett vapen för stora vilt som till exempel älg, vildsvin och björn. Vapnet vi testar är i grund­utförande, med M-låda i kaliber 8×57 JS. Denna kaliber var otroligt stor under slutet av 40-talet, föll i glömska under en period, men har sedan sin återkomst fortsatt att behålla sin popularitet. Kalibern har dock börjat få konkurrens av magnumkalibrar den senaste tiden.

Ammunitionen vi använde under testet var Sako Hammerhead och det skottet har en kula på 13 gram. Det är en ­ammunition som gör sig mycket bra på alla avstånd ­under 150 meter, medan modellen som heter ­Super Hammerhead istället är avsedd för skott på längre håll.

Text & foto: Anders Kjellberg