Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Staden Suhl i hjärtat av Tyskland bär ett namn med anor i vapen­världen. Man har hittat spår som tyder på att vapenhantverket i Suhl sträcker sig så långt tillbaka som till år 1490 och under 1900-­talet utvecklades detta till en industri med Suhl i ­centrum. I detta ­reportage har jag ­tittat närmare på Merkels smidiga kombivapen av modell SL2 som är ett bra köp, men det finns saker att se upp med.

Merkel är en av de stora tillverkarna från denna era och företaget grundades för 120 år sedan, år 1898. Stadens historia gjorde att man redan från start hade duktiga hantverkare och man har byggt upp ett genuint kunnande inom företaget. Merkel är idag det största fabrikatet i Suhl och en av de mer erkänt duktiga serietillverkarna av moderna jaktvapen i världen. Men Merkel gör även mer än så. Med sitt stora kunnande jobbar man fortfarande idag med vackert hantverk och framställer även mycket exklusiva vapen efter kunders specifika önskemål.

Text & foto: Jon Persson, JP Vapen AB