+ DETTA ÄR EN PREMIUMARTIKEL
Logga in eller teckna en prenumeration här för att läsa hela artikeln.
Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Ulf Losung har testat ett vapen där det är möjligt att byta pipa själv, utan att den lösningen finns som standard egentligen.

Möjligheten till pipbyte finns förstås som standard på fabrikat som Blaser och Sauer till exempel, men faktum är att det går att byta pipa själv på sin studsare på de flesta fabrikat. På så sätt kan man få ett mer mångsidigt vapen, och kanske lättare hålla vapenskåpets innehåll på en nivå som myndigheterna tycker är okej.

Stocken på Tikka CTR är en vanlig T3x kolv av förstärkt svart syntet och den levereras med det branta större pistolgreppet, som går att byta själv. Den stora skillnaden är att stocken är tillverkad för ett tioskottsmagasin av metall.

Justerbar kolvkam är ett tillval på den här modellen, men något som jag inte skulle vilja vara utan. Ergonomiskt tycker jag kolven är bra och bör passa dom flesta. Kolvlängden går att justera med två distanser som ligger mellan bakkappa och kolven, underbeslaget är av metall. I kolven sitter en lös rekylklack av stål.

Text och foto: Ulf Losung