Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Ibland hör jag jägare prata på att de har köpt ett vapen i en grov kaliber, för att de ofta hamnar i trånga situationer och att de med denna kaliber kan skjuta genom buskage. Jag har testat vad som händer när man skjuter genom kvistar och grenar för att klargöra om det är så att en grov kaliber klarar det bättre än en mindre kaliber.

Bland vissa jägare finns en tro på att en grov kaliber har en högre effekt i alla lägen, och att den till och med kan skjuta genom ris och buskage. Men ligger det någon sanning bakom resonemanget? Jag var skeptisk, men var ändå tvungen att göra ett test. Jag har trots allt själv varit med om att en kula i kalibern 6,5×55 snuddat vid en gren, vilket resulterade i att kulan träffade älgkroppen på snedden, och skapade en dålig, sned svampning och en sårkanal som var grund och bred. Så kanske hade en tyngre kula klarat det bättre?

Text & foto: Anders Kjellberg