Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

För att inskjutningen av vapnet ska gå ­enkelt och smärtfritt finns några saker att vara extra noggrann med, att välja rätt typ av inskjutningstavla för sitt riktmedel är en av dem. Allt om Jakt & Vapen försöker reda ut begreppen.

Fel val av tavla kan lätt bli en källa till frustration och osäkerhet, både på vapnet och på det egna skyttet. Ett vanligt fel man gör är att välja en för liten riktpunkt, detta gäller främst för riktmedel som täcker målet, det vill säga olika typer av kors, rödpunktssikten och liknande. Den klassiska tyska ettan eller Trijicons BAC-triangel med sin spetsiga stolpe är inte lika känsliga för detta, med dessa går det alldeles utmärkt att välja ena hörnet av en markeringslapp som riktpunkt om man vill, förutsatt att förstoring och öga räcker till för att se den lilla lappen vill säga. Däremot är det inte alla som trivs med den typen av riktmedel.

Text & foto: Anders Dahlgren