Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Ulf Losung provar ett gevär i det lite lägre prisspannet, en ny Winchester XPR i 223 Rem. En kaliber som vissa trodde skulle bli stor när svenska försvaret började använda den i AK5 i samma kaliber. Men så har det nog inte blivit, men Ulf tycker att kalibern är intressant, mild rekyl och ofta god precision samt ett stort utbud av skott och kulor.

Winchester XPR kom någon gång kring 2014 som ett budgetval i Winchesters sortiment. Den finns i flera olika varianter och kalibrar.

Stocken på XPR är av plast av en enklare modell. Bakstocken har ett justerbart kindstöd. Kolvlängden från avtryckaren till bakdelen på bakkappan är 350 millimeter vilket passar många bra. I stocken sitter rekylklacken av metall fast och låser i ett fräst spår i lådan, lika som på en Tikka T3. Pipan är friliggande i hela sin längd. Bakkappan är av relativt mjukt gummi och kolven har rembyglar monterade både fram och bak. På framstocken och pistolgreppet har plasten ett mönster ingjutet som ger bättre grepp. Bakstocken är tom inuti och ganska ljudlig, om den skulle komma åt någonting under jakten.

Text och foto: Ulf Losung