En antijaktorganisationen kallar björnjakten för massmord och skriver på sin Facebook sida ”Den 21 augusti startar björnjakten i Sverige och 622 björnar har dömts att mista livet på brutala och hänsynslösa sätt. Jägarna kommer att splittra familjer, tortera dem till döds och traumatisera inte bara björnarna utan alla invånare i skogen”.

Vidare skriver samma organisation att man har för avsikt att försvåra jakten och förhindra mördandet på alla möjliga sätt för att skydda björnarna och ber därför om frivilliga bidrag för att möjliggöra sabotage. Organisationen skriver vidare ”det kostar att sabotera jakt. Aktivisterna behöver mat och tak över huvudet men också bilar och bensin eftersom jakten pågår i skogen och ibland väldigt långt ifrån samhället”.

I Jämtland ska 220 björnar skjutas vilket betyder att björnjakten i länet kommer att bli omfattande. Till P4 Jämtland säger Martin Trostemo viltsamordnare vid polisen i Jämtlands län att polisen är medveten om att antijaktorganisationer kommer att försöka sabotera den kommande björnjakten. Så länge de befinner sig i jaktområdena och skramlar med bärhinkar kan inte polisen göra någonting då allemansrätten ger dem rätt att vara i skogen. Men börjar man sabotera jakten med sirener och ljudtutor kan det hamna i ett ofredade som betyder att man gör sig skyldig till brott. Enligt Martin Trostemo kan det även förekomma att man förstör lås till vägbommar, förstör vägbommar, blockerar vägar med bilar eller att man sågar ner jakttorn. Martin Trostemo säger till P4 Jämtland att man från polisens sida ser allvarligt på uppgifterna, men tycker ändå att björnjägarna i Jämtland kan vara tämligen lugna.