Den 25 augusti är det premiär för småviltsjakten, vilket vanligtvis lockar tusentals norrmän till Sverige. I år ställs det dock högre krav på de som är icke-svenska och vill jaga småvilt på statens mark före den 16 september. Nu måste en ansökan till Länsstyrelsen som prövar om de krav om nära anknytning som ställs uppfylls, skriver SVT Nyheter Jämtland

Det som kan räknas som nära anknytning är:

  • att man äger en fastighet i Sverige (ej bostadsrätt)
  • att man har anställning i Sverige
  • att man har ett företag i Sverige
  • att man är utlandsboende svensk

Enligt Tommy Dadell, handläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län har det hittills kommit in ett hundratal ansökningar. Omkring 80 procent av dessa har fått tillstånd till att jaga. 

Anledningen till regeländringen är för att det ska bli enklare för svenskar att få möjlighet att jaga. Dock kan de nya reglerna även få konsekvenser. 

– För lokalbefolkningen så kommer det nog bara vara positivt. Men man kan undra vad som händer rent ekonomiskt. Det borde vara en ganska stor portion norrmän som inte kommer hit och gör av med pengar, säger Johan Larsson, jaktföretagare i Jämtland till SVT Nyheter Jämtland

De nya reglerna gäller mellan den 25 augusti och den 15 september. Efter det krävs det inte ett tillstånd för utländska jägare.