På lördagskvällen hittade Cecilia von Braun sitt fyra veckor gamla föl dött i hagen. Cecilia har gården Högaskog som ligger utanför småländska Nybro. Fölet dog till följd av ett bett i halsen.

 

Fölet hade blivit biten rakt över strupen, med stora blodansamlingar kring området som sedermera ledde till att det fyra veckor gamla fölet dog. Ett stor bit skinn var bortslitet och alla inälvor var uppätna. Fölet vägde cirka 80 kilo och hade en mankhöjd på 120 centimeter.

Någon gång under dagen på lördagen skedde attacken. Cecilia såg hästarna i hagen klockan 05.00 tidigt på lördagsmorgonen. Klockan 11.00 såg hon hästarna igen då hon kollade till några kvigor på en annan fastighet.

– Vid cirka 19.00 funderade jag när jag såg märren och fölet sist. De andra hästarna hade jag sett till och från under eftermiddagen. Det var då jag började leta. Så vid 20.00 hittade jag det döda fölet.

 

Önskar en oberoende myndighet

Cecilia tycker att det är märkligt att Länsstyrelsen är dem som besiktar och beslutar om ersättning som ska betalas ut.

– Enligt myndigheter sker inte vargangrepp under dagtid, vi blir ju tillsagda att stänga in våra djur under nätterna, men bevisligen sker det angrepp även under dagtid.

Enligt Cecilia råder det inga tvivel om att det är varg som dödat hennes föl och hon anser att en oberoende myndighet skulle ta hand om sådana här fall.

– Det är nog jobbigt att behöva erkänna att man har fel och dessutom betala ut en hög ersättning för det.

Cecilia tycker att det är beklagligt att hon ska sitta och vänta på att vargen ska komma tillbaka för en till attack för att hon ska få tillbaka pengar för sitt föl.

 

Skyddsnätet för djurägare i Sverige

I intervjun med Cecilia så ställde vi frågan hur hon tycker att skyddsnätet ser ut för djurägare i Sverige. Hon anser att det är obefintligt och tycker att det är bedrövligt att djurägare ska behöva lägga ner en massa tid och pengar för att hålla vargar utanför hagarna så de inte tar sig in och dödar djur.

Cecilia kan inte slappna av när det springer vargar runt hennes fastighet.

– Nästa vecka börjar korna att kalva och de väger bara 25 kilo, fölet vägde 80 kilo. Vart ska jag göra av dem? jag kan ju inte ha dem inne.

Betande djur ger en rik natur och Cecilia har sina kor ute på bete. Kan hon inte ha dem ute på betesmarkerna kommer allt att växa igen, något som i sin tur missgynnar bland annat växter, bin, insekter och fåglar.

– Jag har två fölungar till som kommer inom en månad. Vart ska jag göra av dem?

 

Cecilia vill inte dela med sig av några bilder till media när fölet var vid liv. Hon vill visa hur verkligheten kan se ut med rovdjur in på knutarna.

– Det var den synen som mötte mig. Det var inte en gullig fölunge som kom för att bli kliad som alla andra dagar. Det fölet finns inte mer.

 

På Jaktgalan 2019 vann Cecilia kategorin ”Årets jakthundsuppfödare”. Hon har varit jakthundsöppfödare i över 20 år där hon tagit fram ett stort antal jakthundar i toppklass. Hon har bland annat 29 championat (petit basset griffon vendéen, jämthund och drever). Dessutom har hon nio SM-guld som hon tagit med sina jakthundar.