april-algI Norrbotten kommer frågan om brunstuppehållet på deligation den 12 april.  Under flera år har det varit tillåtet att jaga älg under brunsten men nu hoppas jägarna på en förändring.
Jägerförbundet i Norrbotten anser att det finns etiska själ till varför viltet bör lämnas ifred under brunstperioden, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Man ställer hoppet till de nya ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen som efter regeringens ändring består av två nya ledamöter, en ifrån miljö- och naturvårdsorganisationerna och en ifrån natur- och ekoturismföretagen.

– Älgen är det enda hjortviltet där handjuret jagas under brunst och det ökar risken att de bästa tjurarna skjuts bort eftersom de är betydligt oförsiktigare under den perioden, säger Björn Sundgren till SVT Nyheter.

– Jag kan förstå att man inte har brunstuppehåll norr om Polcirkeln där snön kommer snabbt, men här nere vid kusten är det en annan sak. Det finns inte heller som säger att fler älgar skjuts och att fyllnadesgraden blir högre om jakten pågår även under brunsten, fortsätter Björn Sundgren.

Ett brunstuppehåll i jakten skulle gälla de två första veckorna i oktober.

Arkivbild: Johan Olsson