I fredags fattade länsstyrelsen i Västerbotten beslut om skyddsjakt på totalt 24 älgar öster om Nordmaling. Nu har 20 jaktlag skrivit under en protestskrivelse mot skyddsjakten, rapporterar Västerbottens-Kuriren

– Måttet är rågat nu. Vi är cirka 20 jaktlag som skrivit under en protestskrivelse mot skyddsjakten. Älgarna kan knappt röra sig i den meterdjupa snön och hindras effektivt att undkomma av älgstängsel vid E4 och Öreälven, säger Jan Engman, ordförande i Ängersjö jaktklubb till tidningen. 

Skyddsjakten gäller i Långeds viltvårdsområde där tio kalvar och fyra vuxna djur får fällas, samt i Håknäs viltvårdsområde där åtta kalvar och två vuxna djur får fällas. 

– Huvudanledningen är den väldigt stora ansamling av älgar som finns i området med stora risker för skador på skogen. Långed har alltid varit ett problemområde, men nu också blivit det på grund av att den viltpassage som funnits över E4 nu stängts av, vilket har gjort att älgarna inte kan ta sig över, förklarar Erik Lindberg, viltförvaltare vid länsstyrelsen för Västerbottens-Kuriren

– Det här ska vara en försiktig jakt och genom att jägare rör sig på skidor i området får man kanske älgarna att skingras, fortsätter Lindberg.

 

Foto: Katharina Olsson