I helgen har Svenska Wachtelhundklubbens avdelning Småland/Öland anordnat en officiell utställning i Hultsfred. Rasen förknippas mest med jakt men en gång om året arrangeras en utställning av de olika länsklubbarna. I år var det Småland/Öland tur och de valde att förlägga arrangemanget till Hultsfred.

– Här har vi tillgång till camping och hotell till våra långväga gäster med hund. Vid campingen finns dessutom en bra plats för själva utställningen, säger Madelene Muukki, som är utställnings- och utbildningsansvarig för Småland och Öland. .

Cirka 160 hundar är anmälda och utställningen är uppdelad i sju klasser: valp, junior, unghund, jakt, champion, veteran och öppen klass. Där jaktklassen värderas högst i och med att det är en utpräglad jakthund. Det behövs ett första pris i den klassen för att kunna bli jakt- eller utställningschampion.

-Utställningen ger även hundägaren en chans att få sin hund bedömd inför avel, med svar på om den är rastypiskt byggd. För att fungera maximalt i skogen, säger Madelene Muukki.

En bra start på campingsäsongen blir det också.

– Alla stugor är uthyrda och campingen fullbelagd. Det hade vi aldrig trott så det blev en glad överraskning, säger Antje Rohde, arrendator av Hultsfreds Camping.

Källa: vimmerbytidning.se