I fredags förra veckan blev en kvinna som var ute med sin hund förföljd av en varg i Gårdesta som ligger mellan Hallstahammar och Köping. Till tidningen Arboga Tidning och Bärgslagsbladet berättar fårbonden Jan Björklund att han hörde någon som ropade och skrek.
– Jag hör några förskräckliga skrik. Jag hör att det här är en människa i kris, någonting håller på att hända. Så jag springer hem i full fart, jag har ungefär 100 meter hem. In i huset för att hämta bilnycklarna och så tar jag med mig min sambo och åker ner mot där vi har hört ljuden, säger Jan Björklund.

De möts av en skärrad granne som berättar att en varg har följt efter henne och hennes hund i cirka 150 meter med bara ett avstånd på fem till sex meter och att vargen inte avvek förrän hon kunde sätta sig i säkerhet i sitt hus.

Till tidningen berättar Jan Björklund att de har haft problem med varg i området under tio års tid och att han själv har blivit tvungna att gardera sin fårbesättning med att sätta upp extra mycket elstängsel.
– Det börjar bli för mycket, så nu anmäler vi så fort vi ser någonting. Det är jobbigt, säger han.

Sofia Sollenberg som är vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västmanland menar att det är en ganska ovanlig incident och att det ofta är hunden som vargen är intresserad av men att denna händelse ändå påvisar ett oönskat beteende. Skulle det ske liknande incidenter i samma område kan det enligt Sofia Sollenberg bli aktuellt att vidta åtgärder.
– Skulle detta beteende upprepas igen har vi olika kriterier som vi går efter. Det skulle kunna leda till skyddsjakt. Men än så länge har det inte hänt så mycket att vi har möjlighet, rent lagstiftningsmässigt, att fatta ett sådant beslut. Men vi håller noga koll på sådana här situationer och kartlägger varenda rapport, säger Sofia Sollenberg till tidningen.