Länsstyrelsen misstänker att privatpersoner kan ha skrämt bort skarvarna på Kastellholmen, vilket i så fall är olagligt.
– Är det så måste vi göra en polisanmälan, säger Elina Eriksson, vilthandläggare.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg har skarvarna skrämts bort från ön på okänt sätt, detta trots att de är fredade under häckning.

– Då vi får in uppgifter av detta slaget är vi skyldiga att göra en misstankeanmälan om att brott kan ha skett till polisen. Allmänheten får vistas på Kastellholmen men det finns vissa otydligheter i lagen för i artskyddsförordningen står det att det är förbjudet att störa fågeln under häckning men i jaktlagstiftningen står det bara att man ska visa hänsyn, men att markägare kan vara undantagna om stora skador sker, säger Elina Eriksson.

På grund av tvetydigheten har länsstyrelsen bett Naturvårdsverket om hjälp att tolka regelverket. Hur som helst finns det inga undantag för privatpersoner.

– Om någon privatperson tagit saken i egna händer så är det jättesorgligt. Både vi och kommunen har lagt ner mycket tid och pengar på att utreda det här. Allt för att det ska gå rätt till. Det är ju i så fall helt bortkastat, säger Elina Eriksson.

Källa: svt.se