Nu förbereds det för massprovtagning av älgar inför höstens jakt . Detta på grund av de två första upptäckta svenska avmagringssjuka älgarna i Norrbotten helt nyligen. Det är första gången som det har gjorts en så omfattande koncentrerad provtagning av älg i Sverige.

– Det har gjorts provtagningar för liknande sjukdomar på får och nötkreatur, men på hjortdjur så har vi inte haft en så intensiv övervakning än, säger Maria Nöremark, epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Jägarkåren i norr kan få en viktig roll vid höstens jakt eftersom man nu uppmanar jägarna att skicka in prover på alla fällda vuxna djur i ett utpekat älgförvaltningsområde i Arjeplog. Uppskattningsvis rör det sig om 700-800 djur.

Chronic Wasting Disease, CWD, finns i flera varianter, smittsamma och åldersrelaterade. De två nyliga fynden i Norrbotten var visserligen gamla älgar men SVA vill med den omfattande provtagningen försäkra sig om att det inte handlar om varianten som smittar älgar emellan. Den finns i Nordamerika där den fått stora konsekvenser.

SVA uppmanar inte bara jägare utan vill även att allmänheten att var observanta och höra av sig om man ser en älg med de typiska symptomen för avmagringssjukan.

– De kan få vinglig gång och påverkat rörelsemönster. De sjuka älgarna vi haft i Sverige har ju också observerats med symptom. En gick i cirklar och betedde sig om den vore blind och mager och den andra var också mager, säger Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Källa: sverigesradio.se