Den 3 maj rapporterade vi på vår hemsida om en björn som blivit påkörd i Los i Gävleborgs län. Där uppgav Daniel Wikdahl, presstalesperson på RLC Polisregion Mitt i vår intervju att björnen inte hade hittats. Lars Fredin, Länsansvarig i Viltfrågor säger idag i en intervju att björnen senare blev hittad av eftersöksjägare som spårade den med hundar. De gjorde bedömningen att björnen verkade oskadad varför man friskförklarade den. Bedömningen gjordes efter hur björnen rörde sig samt att spåren inte visade på skadetecken.

Förutom olyckan i Los skedde en smitningsolycka vid Kilafors den 2 maj då en björnunge blev påkörd och dog. Under lördagseftermiddagen var det dags för ytterligare en björnincident. Då avlivade nämligen polisen i Gävleborgs län, enligt paragraf 9 i jaktlagen, en björn som stod på en bro inne i Los och vägrade att ge sig av trots att länsstyrelsen försökte att skrämma bort den.

– Vi har gjort bedömningen att det finns mycket björn i området runt Los just nu och eftersom många björnar just kommit ut ur idet är de på jakt efter mat för att stilla sin hunger. Det finns bland annat en hel del honor som lär sina ungar att leta efter mat inne i byarna, inte minst bland fågelborden, säger Lars Fredin.

Han berättar vidare att polisen och Naturvårdsverket håller på att skriva om de riktlinjer som finns för eftersök av vilt så att de får ett modernare snitt.