Tord Englund från Gäddvik, Ovanåkers kommun, har drabbats hårt av vargangrepp på sina får. Trots flera angrepp har han inte beviljats skyddsjakt från Länsstyrelsen, nu har han fått nog och slutar med fåren.

Vi har tidigare rapporterat om Tords situation i ett par artiklar, Andra vargattacken på Tords får – “Det är hemskt att hitta sina djur på här sättet” och Ny vargattack hos Tord – överväger nu att avveckla hela besättningen. Efter ytterligare attacker har nu Tord fått nog, Hela Hälsingland var på plats när fåren skickades iväg i tisdags.

Tord fick efter mycket om och men ut Länsstyrelsens rovdjurshandläggare på besök, någon skyddsjakt blev dock inte aktuellt då man ansåg att Tord inte hade tillräckligt rovdjursavvisande stängsel runt sina hagar. Trots det stöd och bidrag Länsstyrelsen kan erbjuda skulle det dock kosta honom över 100 000 kronor ur egen ficka att sätta upp rovdjursstängsel runt sina hagar. I en tidigare artikel i hela Hälsingland säger Tord ”nästa gång ni kommer hit för ett reportage så finns det bara två scenarion, antingen är det vargen jag forslar bort, eller så är det mina får”. Det blev det sistnämnda.

Hur det kommer gå med de naturbetesmarker som fåren hittills hållit öppna återstår att se.