På Norrlandet i Västervik anordnades det för fem år sedan massjakt på vildsvin då omkring 100 jägare och 40 hundar deltog. Jakten möttes dock av en del kritik eftersom de under den första dagen endast lyckades skjuta 11 vildsvin. Initiativtagaren till jakten, Ivar Svensson, anser dock att jakten 2012 var lyckad. 

– Den hösten sköt vi 60 grisar, men inte på en dag. Storjakten har haft effekter under flera år. Det är först de två senaste åren som vildsvinen har ökat mycket, så nu måste vi göra något åt det igen, säger Ivar Svensson till SVT Nyheter Småland

Svensson har nu börjat planera för ytterligare en massjakt och menar att en anledning till vildsvinsstammens stora tillväxt beror på den goda tillgången av ekollon. Vidare menar Svensson att den här typen av jakt är det enda sättet att komma åt vildsvinen på, samt att den fungerar väldigt effektivt om jakten är välorganiserad och alla hjälper till. 

– Om vi ska lyckas så måste vi samverka. Det tror jag är enda sättet om vi ska kunna minska skadorna på spannmål och vall, säger Svensson till SVT Nyheter Småland.