För många väntar någon eller några sommarsemesterveckor, även om vi som jagar har de flesta semesterveckorna planerade till höstens jakter. Men om man nu ska i väg för några semesterdagar och hunden ska följa med så finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Ska man resa långt är den en fördel om man kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst och det inte har hunnit bli så varmt.

Se till att hunden under resan har tillgång till kallt och friskt vatten. Det finns särskilda vattenskålar med lock som fungerar väl och kan stå bak i buren hos hunden under resans gång utan att vattnet skvimpar ut. Byt gärna vatten i vattenskålen samtidigt som ni rastar själva.

Är det så att ni rastar vid någon sjö, låt gärna hunden komma ut och svalka sig en stund genom ett dopp om det inte är vid en allmän badplats, men behåll kopplet på särskilt om rastplatsen är intill en trafikerad väg. Även de mest lydiga hundarna kan drabbas av tillfälliga hörselnedsättningar när plötsligt något retar ”jaktlusten”.

Om du lämnar bilen i skuggan så flyttar sig solen snabbt och fort kan det bli för varmt i bilen för hunden. Köp gärna en silverduk och lägg den över bilen, den hjälper till att hålla nere temperaturen. Men man måste ändå vara säker på att det inte blir för varmt i bilen, så lämna aldrig hunden ensam i bilen varma sommardagar. Står bilen i skugga så se till att fönster och baklucka är öppen så att det kommer in frisk luft. Ska du lämna bilen en stund, glöm inte att sätta lås på gallergrindarna, tyvärr inte alla som kan hålla reda på vad som är ”mitt och ditt”.

Sedan tåls det att återigen påminnas om, bind inte upp hunden i bilens stötfångare eller dragkrok, glömmer du bort hunden och behöver flytta bilen en bit så kan bara minsta lilla sträcka orsaka otrevliga konsekvenser.

Finns det möjlighet så kan det faktiskt vara bättre för hunden att bli lämnad på hundpensionat eller hos någon annan som är villig att ta hand om den medan man själv är i väg på en semestertripp.