Påsken är en helg då det gäller att hålla ett vakande öga på sin hund. Förgiftning på grund av godsaker på påskbuffén och choklad i påskäggen är nämligen vanliga anledningar till att hundar får besöka veterinären under påskhelgen. Men med några råd från Agria kan påskhelgen firas i lugn och ro.

Ge din hund ett eget påskägg med tuggben och hundgodis istället för påskmat och godis. Fet och salt mat kan ge magsmärtor, och choklad kan vara direkt livsfarligt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Oavsett vad hunden tuggat i sig är mängden varje hund klarar individuell och beror på djurets storlek. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram.

Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem men även saltförgiftning.

En klase vindruvor på påskbuffén ser fräscht och gott ut, men kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin.

Hunden har inte förmågan att bryta ned nötter med skal på som kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hund.

Nyfikna och leksugna hundar kan utan tvekan sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan framför allt leda till besvär i tarm och mage. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.

Källa: agria.se