Tåssåsen sameby har stora problem med varg. Nils Anders Jonsson arbetar som renskötare i Tåssåsen och menar att de senaste åren har varit mycket tuffa. 

– Det känns hemskt och det som är allra värst är att i vår sameby så har vi inget område som är fredat. Vi har varg uppe i våra fjäll. Det är vargar nedanför fjället och det är vargar på vinterbeteslandet. Det finns ingen fredad zon. Renarna blir störda och stressad hela tiden och det är en jobbig situation för oss renskötare också. Man mår psykiskt dåligt, DSC_0005säger Jonsson till Sameradion & SVT Sápmi

Varg får, i Sverige, finnas inom renskötselområdet så länge de inte gör någon skada, men om vargen utgör skada kan man söka om skyddsjakt. Karolina Skog, miljöminister, menar att det är viktigt att vargar ska kunna vandra genom renskötselområdet för att kunna bevara vargstammen. 

– Vi har fattat beslut i Sveriges riksdag och skrivit på internationella konventioner att rovdjuren är en viktig del av svensk natur och den ekologiska statusen i Sverige. Som en toppredator spelar den en viktig roll i svensk ekosystem, säger Skog. 

Renskötarna i Jämtland har nu gett förslag som förebygger skyddsjakt till myndigheter vilket utreds i skrivande stund. Nils Anders Jonsson uttrycker en stor oro inför framtiden.

– Man märker nu att det inte är bara Idre i söder och dom här byarna längst till söder som har varg. Det kommer till att sprida sig längre upp och det har man sett redan. Jag önskar ingen att ha det såhär, säger han till Sameradio & SVT Sápmi