Den 22 april klockan 06.00 startar SVTs populära slow-TV produktion ”Den stora älgvandringen” som har blivit en riktig tittarsuccé. Det är i ångermanländska Kullberg som SVT har satt upp kameror för att kunna följa älgarna och det var 2019 som projektet startades med 22 olika kamerapositioner.

Till i år har SVT valt att utöka bevakningen med 34 olika kameror och för att få det att fungera så har man behövt dra cirka 2,2 mil kablar i skogen runtom i området kring Kullberg, allt för att i realtid kunna följa den årliga älgvandringen.

Totalt räknar man med att cirka 100 till 200 älgar passerar de olika kamerorna i sin vandring när de simmar över Ångermanälven för att ta sig till sina sommarbeten på andra sidan. En övergång i älvfåran som älgarna i tusentals år har använt sig av i sitt vandrande mellan betesplatserna.

En nyhet för i år är att de som tittar på sändningen i en webbläsare, dator, surfplatta eller dylikt kommer delvis själva kunna välja vilken kamera man vill titta på.

En annan nyhet är också en kameraposition i den så kallade torrfåran, som är placerad norr om de ordinarie kamerorna. Vid den kamerapositionen finns möjligheten att följa de älgar som väljer att inte simma över Ångermanälven, utan tar alternativa vägar.

Även i år kommer det att finns möjlighet att följa orrarna i direktsändning från deras spelplats.

Vill man följa vandringen dygnet runt så gör man det via På SVT Play.

Man kan även följa delar av vandringen genom Kunskapskanalen som sänder vandringen vardagar från slutet av kvällen fram till klockan 14.00 nästa dag. Under helgen är Kunskapskanalens sändningstid från kvällen till klockan 09.00 påföljande dag.