Enligt Svensk Jakt har det lämnats in två ansökningar om skyddsjakt till länsstyrelsen i Gävleborg på den vargtik som befunnit sig runt Bollnäs en längre tid. Enligt DNA är det en vuxen tik från Björnåsreviret i Linghed. Vargtiken har haft ett udda beteende då hon bland annat tuggat sönder vattenslangar och blomkrukor. Tiken har kunnat spårats i flera bostadsområden i centrala Bollnäs. Nu misstänker man även att tiken har fått sällskap av ytterligare en varg.

En ansökning om skyddsjakt har kommit in från en privatperson som bland annat skriver,
”Varg som springer igenom ägorna och tuggar sönder det mesta i hennes väg. Har haft henne runt huset och hagarna sedan början på december och hennes beteende blir att mer närgånget. Hon har börjat spåra efter när man gått promenader med hundarna”

Den andra ansökan kommer från Sörängs byalag och enligt ansökan så handlar det om två olika vargar som spårats samtidigt i ett begränsat område på gräsen mellan Bollnäs- och Ovanåkers kommuner.
”Vargen är statens vilt som vi blivit påtvingade att ta konsekvenserna av. Dessa rör sig bland våra gårdar och skrämmer vanligt folk från att vistas ut även dagtid. Vi befarar att de värsta kommer att inträffa förr eller senare”, står det bland annat i byalagets ansökan om skyddsjakt.

Källa: Svensk Jakt