Den 75-årige vargskytten, en van jägare som jagat i 50 år,  har erkänt att han dödade vargtiken, men menar att han gjorde det för att skydda sin hund. Under måndagen berättade han i rätten om vargmötet i september 2015 som skedde på hans gård, rapporterar SVT Nyheter.

Under vargmötet hade mannen försökt kalla in sin okopplade hund samtidigt som han försökte skrämma bort vargen. Han kände stor oro under den situationen och tog fram sitt vapen. Han såg ingen annan utväg än att skjuta vargtiken för att skydda sin egen hund.

Vargen hittades 40 meter ifrån bostaden skjuten i halsen. Efter skottet skall mannen ha skickat bilder på den döda vargen samt ett sms med texten ”the target is eliminated, ring.”

– Det var ett uttryck för mitt skämtlynne. Jag har förmodligen fått det från något tv-spel, förklarar 75-åringen för rätten, skriver SVT Nyheter.

Mannens försvarare Wodek Kleinwichs menar att det är en klar paragraf 28.
– Solklart paragraf 28-fall säger den åtalade mannens försvarare Wodek Kleinwichs, och menar att den åtalade handlat inom ramen för jaktförordningen där man under vissa omständigheter får skjuta ett fredat rovdjur för att skydda ett tamdjur.

Åklagare Christer B Järlås menar att 75-åringens intresse för vargar tyder på att han är skyldig.

– Här är det så mycket omständigheter hur det har gått till innan, det intresse skytten har haft för vargar innan och hur han hållit sig informerad och hur han uttryckt sig om sin syn på vargar och även hur han uttryckt sig efteråt när han tar bilder och skriver sms om händelsen, säger åklagare Christer B Järlås.

Arkivbild: Johan Olsson