I förra veckan sköt Johan Lahti Nilsson ett vildsvin, en galt, i Övertorneå, Norrbotten, något som inte hör till vanligheterna så långt norrut. För P4 Norrbotten berättar Johan om den unika händelsen.

– Jag smög dit där jag visste att vildsvinet hade varit. Jag hörde när den stod och åt och fortsatte smyga till dess jag kunde konstatera vad som var fram och bak. Då upptäckte den mig och började springa men jag fick till ett bra läge så då tog jag den.

Även om inte vildsvin är vanliga i Norrbotten så händer det ibland att det förekommer någon enstaka individ i länet men det finns ingen naturlig population.

Björn Sundgren som är jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet Norrbotten säger till P4 Norrbotten
– Som en jaktlig resurs har vildsvinet blivit uppskattat söderöver men sedan finns det områden där det finns så många vildsvin att jägarna tycker att det blivit mer arbete än nöje att hålla efter dem.

På frågan om det kommer bli någon etablering av vildsvin i norra Sverige så svarar Björn Sundgren
– Det är en tidsfråga eller kring hur man lägger upp taktiken med att skjuta när de kommer eller om man låter dem vara när de kommer uppåt Hälsingland och Västernorrland.

Vildsvinen har sedan 1990-talet allt mer etablerat sig i Sverige och idag uppskattar Naturvårdsverket att vildsvinsstammen består av cirka 300 000 individer.