I veckan hölls ett mellan Vadstena-Dals LRF-avdelning och Tåkernbygdens jaktvårdskrets. Anledningen var de senaste årens vildsvinsproblem som har lett till återkommande och tilltagande skador på sådd och grödor i området kring Tåkern och Omberg. 

Ett 30-tal markägare och jägare deltog vid mötet. Ett av förslagen som togs upp var att skapa jourjaktlag för skyddsjakt.

– Alla markägare är inte jägare och alla jägare har inte alltid tid att rycka in med kort varsel. Vi tänker därför intressera ungdomar med jägarexamen att rycka ut och försöka skjuta av där blivit problem. Börjar det skjutas i ett område vet vi också att svinen åtminstone håller sig därifrån för några veckor, säger Thomas Rosén till Östgöta Corren

Ett annat beslut blev att strunta i vildsvinsjakten på Omberg från senvår och fram till att fälten är bärgade för att på så vis hålla vildsvinen borta från spannmålsfälten under den känsliga växtperioden. 

– Det är ingen lätt uppgift att begränsa skadorna i vårt område. Det är svårjagat på slätten med kravet på kulfång och på Omberg kolliderar jakt med det rörliga friluftslivets intressen. Dessutom är vildsvinen smarta djur, försämras deras förutsättningar hittar de alltid något motdrag, säger Thomas Rosén till Östgöta Corren