Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Runt sju års ålder brukar man säga att hundar blir seniorer, mindre hundar något senare och storvuxna raser något tidigare. I likhet med när människor blir äldre är det många hundar som får gråa hårstrån i pälsen, rör sig långsammare och sover mer. I den här artikeln tar vi upp några av de saker som inträffar när en hund blir äldre och vad vi kan göra för att våra hundar ska ha ett så bra seniorliv som möjligt.

Äldre hundar sover ofta mer än yngre hundar och det kan vara fullt normalt. Det man ska vara uppmärksam på är om hunden plötsligt sover på andra platser än vanligt, drar sig undan när hen är vaken, inte vill vara med på aktiviteter eller verkar surare än vanligt och till exempel inte vill bli klappad. Den typen av symtom kan tyda på att hunden har ont eller inte mår bra på annat sätt och bör kollas upp av veterinär. Många äldre hundar får mindre muskelmassa och det är inte ovanligt med artros så se till att den äldre hunden alltid har en extra mjuk och vadderad plats att ligga på och att hen är skyddad från drag från fönster och dörrar. Minskad andel underhudsfett och ändrad metabolism kan göra att hen fryser lättare och ett täcke kan vara bra under de kalla månaderna om man har en hund som är ute mycket eller ofta är med i bilen. Detta är extra viktigt när den äldre hunden är med på jakt och kanske ligger i en kall bil under och efter jakten.

Text: Emma Lindblad-Åström, klinikveterinär Anicura Västra Djursjukhuset i ­Göteborg. Specialist i hundens och kattens sjukdomar