Våren är en tid då naturen vaknar till liv och sprider ny energi över skog och mark, något som många gånger också smittar av sig till oss människor. Det betyder också en ny säsong med bäverjakt. För många jägare är bäverjakten en chans att bege sig ut i den växande grönskan och delta i en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden.
Den 1 oktober börjar bäverjakten i Sverige, ett datum som för de flesta inte är startskottet för en ny bäverjaktsäsong. Jag skulle nog vilja påstå att premiärsittningen tar sin början när vårkänslorna kryper på.
När solen värmer, det droppar från taken, fåglarna kvittrar och de flesta isar har släppt sitt tag om vattendragen, ja då vet man att det är den rofyllda tiden på året då det är dags att ge sig ut på jakt efter denna plattsvansade och villigt arbetande gnagare.
Nästan utrotad
Bävern är ett av de mest imponerande däggdjuren som vi har i Sverige. Detta fascinerande djur kan sträcka sig upp till en meter i kroppslängd, med en svans som mäter ungefär 30 centimeter, och komma upp i vikter runt 30 kilo.
Under slutet av 1800-talet stod bävern på randen till utrotning i flera länder, inklusive Sverige. Dess eftertraktade skinn och dess gällpung gjorde den till ett populärt byte. Det var inte förrän 1873 som bävern blev fridlyst. Nästan 50 år senare, år 1922, introducerades ett par bävrar från Norge till Jämtland. Populationen växte snabbt och det dröjde inte länge innan jakt på bäver tilläts igen.
Bävern, med sin fascinerande historia och sina unika egenskaper, fortsätter att vara en viktig del av den svenska naturen, och är ett bevis på människans förmåga att bevara och återställa balansen i det naturliga ekosystemet.
En rofylld jaktform
Att leta sig ett bra pass att sätta ner bakdelen på är kanske den mest vanliga metoden att bedriva denna jakt på. Då det är ett djur som är väldigt känsligt för vibrationer och har ett ytterst välutvecklat luktsinne så brukar den rätta medicinen vara att bara sitta och vänta. Det går även att jaga bäver från båt eller kanot vilket är en metod där det av erfarenhet går att komma väldigt nära bävern. Att ta ett bra skott från en båt som rör sig i vattnets krusningar kan dock vara utmanande. Ett tips är att gå in med båten mot land för att på ett stadigare sätt kunna ta ett skott.
Adrenalinet rusar en aning när man ser den karakteristiska plogen på vattenytan närma sig och man vet att bävern är på ingång. Under denna årstid är det heller inte helt ovanligt att komma riktigt nära skogens övriga vilt, och det från första parkett.
Har du inte provat på denna rofyllda och samtidigt spännande jakt tycker jag att det är på tiden. Här nedan listar jag några tips på vägen till en lyckad bäverjakt.
Är du ny på din jaktmark så krävs ett ganska gediget arbete för att leta efter vart bävrarna håller till. Detta arbete kan göras tidigt på våren med skidor eller snöskor. Det du ska leta efter är hyddor och eventuella matplatser. Dessa matplatser kommer senare på våren att framträda tydligare och mer frekvent. ”Bäverbevis” du ska hålla utkik efter är gnagda kvistar, och senare på våren även näckrosor och örter. Markera dina fynd i någon form av kartapp eller dylikt.
Planera
Har du hittat heta ställen med hyddor och matplatser så välj ut pass där du har bra sikt, och där skjutavståndet är lämpligt. Du vill inte sitta alldeles för nära och heller inte för långt bort.
Bävern är aktiv främst under gryning och skymning, men det finns såklart undantagsfall när bävern är aktiv ganska tidigt på dagen. Undertecknads erfarenheter säger att jakt vid hyddan är bäst på morgonen, och vid matplatser på kvällarna.
Vinden
En snurrande vind är din värsta fiende, samtidigt som den är bäverns bästa vän. Bäverns välutvecklade luktsinne måste du ha med i planeringen när du väljer plats att jaga på. Tänk även på att ta dig till ditt pass med försiktiga steg då bävern är känslig för vibrationer. Detta gäller speciellt om du är i närheten av hyddan.
Skyttet
Innan du ger dig ut på bäverjakt är det en god idé att se hur din träffbild är på avstånd mellan 20–40 meter. Ibland kan det även hända att du får bävern på bara någon meters avstånd och då gäller det att ha i åtanke att siktlinjen är högre i förhållande till pipan, vilket kommer att göra att träffen kommer att ta några centimeter lägre. Bävern får jagas med ammunition i klass 1 och 2. Undertecknad rekommenderar ”blöta” kulor som expanderar direkt vid träff där kulan helst stannar i djuret.
Skottplacering
Bävern ska helst skjutas när den är en bra bit upp på land, vilket erbjuder störst träffyta och minimerar risken att bävern ska rulla ner i vattnet. En dålig träff i en bäver leder dessvärre oftast till att du inte har en chans att få tag på den. Sträva efter att placera skottet någon centimeter bakom bogen. Ett skottläge rakt framifrån eller bakifrån, där du ser nacke och rygg är också ett läge som kan utnyttjas då du kan träffa nacke, hjärta och lungor.
Skjuta i vattnet
Känner du till vattnet du jagar i och vet att det är ett grunt parti där bävern är, ser undertecknad inga problem att ta ett sådant skott. Sitter du mycket högre i förhållande till bävern så är ett skott rakt framifrån eller rakt bakifrån mot huvud/nacke att föredra. Det gäller att vara ödmjuk och veta sina begränsningar vid sådana skott. En bäverpäls är en mycket fin trofé, men även huvudet är fint att ta vara på och ha som minne.
Trekroken
Ett teleskopspö med en trekrok monterat på spötoppen har varit till stor hjälp många gånger. Även om bävern skjuts på land har den ibland en tendens att rulla ner i vattnet, trots en direkt dödande träff. Då kommer detta hjälpmedel väl tillhands, vilket har sparat några simturer genom åren.
Inte första bästa
Sist men inte minst kommer här en uppmaning. Skjut inte på första bästa bäver du ser! Skjuter du en riktigt stor bäver så finns risken att det är en hona, som dessutom kan ha ungar i sig. Ibland måste dock revir tömmas på grund av att de förstör på ett eller annat vis. Men grundtanken ska ändå vara en selektiv avskjutning.
Ett bra tips är att studera denna gnagare så ofta du kan. Lämna vapnet hemma och ta med handkikaren i stället. Ju fler bävrar du ser, desto bättre kommer du att lära dig se skillnaden i storlek på bävrarna och på så vis kunna ta klokare beslut i dina jakter.
Text: Tony Hansson
Foto: Anders Andersson