Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Att träna en hund är mer än bara att lära den att sitta, ligga eller stanna. Det handlar om att skapa en harmonisk relation baserad på förståelse, respekt och kommunikation. Två centrala element i denna process är beröm och korrigering – båda nödvändiga, men ofta missförstådda. Hur balanserar man dessa två för att uppnå bästa möjliga resultat? Det ska jag förklara i det här avsnittet. Häng med!

Det spelar egentligen ingen roll vilka typer av övningar du använder i din träning eller hur du vill att din hund ska utföra sina uppgifter. Det finns en gemensam nämnare i allt du gör och det är att du måste individanpassa din träning utifrån vilken typ av hund du har. Jakthundar har som uppgift att utföra ett arbete, detta med en stark vilja som grundar sig i den medfödda lusten att söka, skälla, hämta eller på annat sätt utföra och klara vissa uppgifter. Med dessa hundar jobbar jag med något som kallas för positiv korrigering, det börjar jag med under hundens uppväxt.

Text: Text: Stefan Hellström
Foto: Johan Olsson