Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Här ger vi lite tips på frågor som kan vara bra att ställa sig innan man skaffar sig sin första jakthund oavsett ras, eller om det kanske är så att familjen behöver ytterligare en jakthund, men är lite osäker på hur man ska tänka.

När man planerar att skaffa sig en jakthund så måste det i botten finnas ett starkt hundintresse. För att få till en riktigt bra jakthund så kommer det att krävs en hel del arbete. Om man inte är beredd att ”göra jobbet” kan det vara nog så bra att låna en jakthund, eller följa med en hundförare några jaktdagar om året, istället för att ta på sig ansvaret att äga en hund. Ett år består trots allt av maximalt 25 – 30 jaktdagar för de flesta av oss som jagar. Resten av året är hunden en familjemedlem som ska rastas, utfodras och tränas. Man kan enkelt säga att runt åtta procent av årets dagar är hunden en ”jakthund” resten av året, en bra kompis och familjemedlem.

Text & foto: Kenth och Anette Gustafsson