Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

För de flesta jaktformerna är en duktig jakthund förutsättningen för ett ­lyckat resultat. Men det är inte bara de genetiska egenskaperna som har betydelse för resultatet utan även hur vi jägare förbereder våra hundar innan jakten och hur vi ta hand om dem under den högintensiva tiden på året då de flesta jakter pågår.

Visst kan jakten vara krävande för oss jägare men de som verkligen jobbar extremt hårt under hösten är våra jakthundar. Man skulle kunna jämföra dem med elitidrottare där de förväntas vara på topp både mentalt och fysiskt när det verkligen gäller. Och handen på hjärtat, hur ofta tar vi med oss det sättet att tänka när vi släpper loss våra jakthundar när det är dags för jakt. Vi har sett överviktiga hundar inför sina första hardrev, där de förväntas jaga sig i form och vi har hört resonemang kring älg­hunden som inte behövde konditionstränas innan älgjakten då det fanns i stamtavlan. Sätt att se på våra jakthundar som är långt från de toppresterade ”idrottare” som de förväntas vara. Som tur är det inte vanligt förekommande, utan idag inser de flesta att de måste ta hand om sina jakthundar på bästa sätt både före, under och efter jakten. Våra vorstehhundar jagar i princip dagligen från den 25 augusti till månadsskiftet september/oktober i samband med guidning i fjällmiljö med många kilometrar dagligen och då finns det mycket att tänka på för att de ska orka hela den perioden.

Text: Kenth och Anette Gustafsson