Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

I det förra numret av Hundskolan introducerade vi arbetet med att göra hunden redo för att klara av ett viltspårprov i anlagsklass. I det här numret ska vi ge tips om hur du som hundägare kan komma vidare med viltspårträningen.

Nu är de första grunderna för den blivande spårhunden gjorda och kanske har det dessutom hunnit bli ett godkänt prov i anlagsklass. Då är det dags att ta nästa steg i utbildningen för att kunna få en fungerande spårhund och kanske även att sätta upp ett nytt mål, det att den egna hunden ska kunna titulera sig som Svensk Viltspårchampion, SE VCH.

I anlagsklass ska spåret läggas cirka två till fem timmar innan spåret ska utföras. Men i och med att hunden tagit steget upp till öppenklass så behöver den ha tränat nya svårigheter som alltid ingår i klassen. Precis som i anlagsklass är spåret mellan 600 och 700 meter långt. I öppen klass ska spåret vara nattgammalt och vara lagt inom 12–24 timmar före start. Dessutom finns ingen tydlig markering vart spåret går utan hund och förare blir hänvisad till en ruta som är 25 x 25 meter där hunden ska arbeta sig fram på ett självständigt sätt för att hitta vart spåret går ut från sökrutan. I anlags­klass var det en sträcka med bloduppehåll, i öppenklass är det vid tre tillfällen som det är ett bloduppehåll på cirka 20 meter, dels på en raksträcka, dels bloduppehåll i samband med en av vinklarna. Vid det tredje tillfället av bloduppehåll så inleds det med en återgång, hunden ska alltså följa spåret i motsatt riktning som den kom. Den återgången är på ca 15 meter och återgången bryts av en vinkel som fortsatt är med bloduppehåll i cirka fem meter. För att kunna bli viltspårchampion krävs dessutom att hunden vid ett av minst tre spårtillfällen i öppenklass klarar av ett skott som avlossas cirka 50 till 100 meter från spårets slut. Hunden behöver tre första pris i öppenklass för minst två olika domare för att kunna erhålla sitt championat.

Text & foto: Kenth och Anette Gustafsson