Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Anledningen till att jag tar upp inkallning särskilt är att jag anser att det är ett av de allra viktigaste kommandona som ska fungera för att tillvaron tillsammans med hunden ska bli så bra som möjligt. När man går sina promenader eller i samband med att den ska konditionstränas så är det en fördel om hunden vid vissa tillfällen kan vara lös.

Även om man bor så att hunden kan vara lös hemma på gården eller tomten och det kanske finns stängsel runt gården så måste man ändå kunna ha en fungerande inkallning. Kommer hunden när du ropar på den så underlättas den dagliga tillvaron mellan dig och din hund på många sätt.

Men för att nå framgång i inkallningsträningen så måste man vara beredd på att det kommer att krävas en hel del arbete av dig som hundägare, med mycket repetitionsövningar som innebär en varsam höjning av kravnivån, innan inkallningen är så befäst att du kan ha din hund lös på ett tryggt sätt.

Text och foto: Kenth och Anette Gustafsson